Welcome to Laboratorium X-21

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Lenny Weisstein

Użytkownik
Punkty z reakcji
11
Punkty
18
Jako że filmów nie oglądałem thread będzie o odcinkowym Gitsie, w razie czego się zmieni.

GitS miał być następnym onieme polecanym mi przez znajomych które skończy w kuble na śmieci. Od mniej więcej 2010 roku nie znalazłem ani jednej chińskiej bajki w odcinkach, która była mnie w stanie wciągnąć na więcej niż pięć. Parę lat temu, ziomek pewnego dnia spontanicznie przynosi mi do roboty pakiet płyt - masz, oglądaj, jak nie to oddasz za parę dni. Skończywszy wieczorną zmianę kupiłem piwo i odpaliłem doovde. I wsiąkłem.

GitS: Stand Alone Complex to onieme w klimatach cyberpunku - sama bohaterka jest cyborgiem a implanty rozszerzające możliwości, inteligentne maszyny czy przenikanie się rzeczywistości ze światem wirtualnym to norma. Historia toczy się wokół Section 9 - oddziału japońskich służb specjalnych zajmujących się zwykłymi problemami tego świata jak np. terroryzm. Zależnie od sezonu, rozpracowują oni innych kryminalistów.

Powstało pytanie: czemu Gitsowi udało się to, co nie udało się żadnemu onieme które w opinii wszystkich moich przyjaciół i znajomych "musiało mi się spodobać"? Odpowiedź jest prosta. Oglądając Stand Alone Complex nie czułem się jakbym oglądał anime, a po prostu dobry serial sensacyjny. To nie jest Ergo Proxy, które będzie was dymać tak, jak was platforma nie dymała swoimi filozofiami i mindfuckami. Stand Alone Complex oferuje godną rozrywkę w wieczór przy piwku i za to właśnie będę go polecał.

Zostaje jeszcze sprawa soundtracku. Niestety Oridze zmarło się dość niedawno.
[youtube]https://youtu.be/xIP41E4B-bI[/youtube]
Wybaczcie, ale dla mnie myśl "cholera, to ruski?" przy samym pierwszym kontakcie od razu podniosła ocenę o jedno oczko.