Welcome to Laboratorium X-21

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Akira

Lou

Użytkownik
Punkty z reakcji
5
Punkty
18
Są tu jacyś fani Akiry?
Osobiście nie nazwałabym się fanką, po prostu obejrzałam kilka razy i mi się podobało. Mangi nie miałam przyjemności czytać, nad czym ubolewam, ale wszystko przed mną. 20 tomów to nie tak dużo, w porównaniu z niektórymi tasiemcami.
Swoją drogą, powinnam sobie toto odświeżyć, szkoda tylko, że mam dvd z angielskim dubbingiem jako jedyną wersją językową...

Omni

Użytkownik
Punkty z reakcji
1
Punkty
6
Oglądałem.
Pięknie zrobione. Pięknie udźwiękowione. Świetnie się ogląda.
Ale w animcowej adaptacji fabuł nie ma za grosz, próba dostrzeżenia tam głębszego sensu nie ma sensu, bo wystarczy wiedzieć, ze fabułę miała iluśtomowa manga, i cieżko to przetworzyć na dwugodzinny film.
Ale i tak jedna z lepszych rzeczy jakie oglądałem.

Sölve

Piorun Kurwisty
Członek ekipy
Punkty z reakcji
75
Punkty
28
Zawsze mam w planach, a nigdy nie mogę się zebrać, żeby obejrzeć. Wiem, że klasyk itd. Ciągle jest na mojej liście do obejrzenia.

Lou

Użytkownik
Punkty z reakcji
5
Punkty
18
Sölve napisał:
Zawsze mam w planach, a nigdy nie mogę się zebrać, żeby obejrzeć. Wiem, że klasyk itd. Ciągle jest na mojej liście do obejrzenia.
To jak u mnie Ghost in the Shell.
A widzę, że manga Akira wciąż jest dostępna w sklepie JPF; myślę nad zamówieniem kilku pierwszych tomów. :3

Sölve

Piorun Kurwisty
Członek ekipy
Punkty z reakcji
75
Punkty
28
Obejrzałem i nie wiem, co mam myśleć. Z jednej strony cyberpunk, z drugiej płycizna fabuły i uproszczone portrety psychologiczne postaci. Wszystko wrzucone do jednego wora, wymieszane i wylane do koryta, by świnie się napchały. Niektóre głębsze wątki ledwo muśnięto, te bez żadnej wartości wypchnięto ponad lustro wody. Nie jestem pewien, co więcej mam powiedzieć, ale czuję rozczarowanie i niedosyt. Dlaczego lepiej nie zakreślono postaci Akiry (i innych)? Dlaczego tak mało wiadomo o mocy, którą wyzwolił w sobie Tetsuo? Dlaczego nie przedstawiono, co zdenerwowało Akirę (a może jestem ślepy)? Udźwiękowienie ok, krecha i animacja ok, ale fabuła to dno. Szanuję za wkład w produkcję, ale nie polecam amino. Trochę się zraziłem.